Skip to content

Havvindmøller breder sig i hele Asien

Lanceringen af et gunstigt marked for havvindmøller i Taiwan kan sikre de danske producenter og rådgivere inden for vindmølleindustrien et vigtigt springbræt til det asiatiske vindmøllemarked. (Børsen 19/4 2011).

Det venter Sune Kjeldsen, leder af udenrigsministeriets kontor for erhvervsfremme i Taiwan. Afsættet kan bruges til at få fat i de kommende projekter for havvindkraft i Kina, Sydkorea og Filippinerne, vurderer han.
»Taiwan kan være et godt springbræt til resten af Asien, hvor offshore vindkraft også vil udvikle sig i de kommende år – i Sydkorea, Kina, Japan og Filippinerne,« siger Sune Kjeldsen.
Og det er flere eksperter fra den danske vindmølleindustri enige i.
Kina forventes i de kommende år at sætte vindmøller op langs kysterne, mens Sydkorea har store ambitioner med havvindmøller ud for den koreanske halvø.
»Taiwan kunne være en åbning i Asien for danske aktører i vindmølleindustrien, og det er meget positivt, at de fremlægger gode rammebetingelser for industrien,« siger partner i Make Consulting,
Steen Broust Hansen.
Make Consulting er et danskfunderet internationalt konsulenthus baseret på stor viden inden for vindmølleindustrien.
I brancheforeningen Vindmølleindustrien, der rummer alle betydende spillere i den danske vindmøllebranche inklusive Vestas, øjner direktør Jan Hylleberg gode muligheder i de positive meldinger fra den tætbefolkede ø i Asien.
»Det ser interessant ud, og det er meget positivt med en regering, der gør noget for vindkraft,« siger Jan Hylleberg.
»Det vil være realistisk at gå med i for danske virksomheder, i takt med at de får et bedre globalt fodfæste,« siger han.
Jan Hylleberg mener, at markedet er af en størrelse, der dog kan volde problemer, hvis en række praktiske forhold ikke afklares fra starten.
»Der kan opstå en udfordring omkring de praktiske foranstaltninger. Blandt andet skal vindmøller på havet opsættes af specialskibe, og de bliver nødt til at blive leveret lokalt, for det er urealistisk at sende specialskibe fra Nordsøen til Taiwan,« siger Hylleberg.
Danmark er førende inden for selve havvindmøllen, projektering af havvindmøller, specialskibe, fundamenter, opsætning samt inden for en række underleverandørbrancher til havvindmøller.