Skip to content

Markedet for havvindmøller boomer i Taiwan

Det er nu, at virksomheder inden for offshore vind skal stige på vognen, hvis de skal være en del af det taiwanesiske offshore eventyr. (News Q2 2011, Windpower.org).

Taiwan er normalt kendt for meget andet end dets engagement i vindkraft. Det lader dog til at være slut nu, da det lille land i Asien nu i høj grad satser på havvindmøller. Det sker bl.a. efter, at Taiwans regering i 2009 vedtog en ny lov om implementeringen af vedvarende energi. Den siger, at 16 pct. af landets energi skal komme fra vedvarende energikilder. Dertil har Taiwans energistyrelse hævet afregningsprisen for strøm fra 0,101 euro til 0,1337 euro, hvilket gør markedet i Taiwan yderst attraktivt.

”Taiwan vedtager nu meget attraktive rater på havvindmøller, som svarer til de rater, der gælder i Nordsøen. Det betyder, at markedet her vil blive meget attraktivt for de danske virksomheder i vindindustrien,” siger Sune Kjeldsen, direktør for The Trade Council.

På nuværende tidspunkt er der blot installeret 490 MW offshore, men potentialet er enormt. Sune Kjeldsen, som har kontor i Taipei, vurderer, at man potentielt vil se en udbygning på op mod 7000 MW.

Danmark som forbillede
Den store satsning på havvind er stærkt inspireret af den danske vindsucces, som de lokale virksomheder kender til, og politikere, forskere og eksperter har allerede været i Danmark for at se forholdene og den succesfulde integrering af vindkraft på havet.

Flere taiwanesiske virksomheder er således bekendt med danske kernekompetencer inden for offshore og åbne for samarbejde. Mulighederne synes derfor mange i det lovende marked. Der efterspørges mange forskellige kompetencer, idet der skal produceres fundamenter, rådgives og opstilles vindmøller, som senere hen også skal vedligeholdes.

De første offshore vindmøller bliver efter planen etableret i løbet af 2013, hvorefter antallet af havmølleparker forventes at vokse markant frem mod 2025.