Skip to content

Taiwan er et lukrativt marked for dansk vindindustri

Mens Kina planlægger et angreb på de globale vindmøllemarkeder, så åbner nabostaten Taiwan, der i årtier har ligget i politiske stridigheder med netop Kina, for et kommende stormarked for havvindmøller. (Børsen 19/4 2011)

Store politiske ambitioner om at gøre sig fri af fossile brændsler og samtidig blive selvforsynende med energi, betyder nu, at Taiwan allerede næste år indleder en milliardsatsning på vindmøller på havet. Derfor bliver Taiwan en stor mulighed for de danske virksomheder, vurderer Sune Kjeldsen, leder af Udenrigsministeriets handelskontor i Taiwans hovedstad Taipei.
»Taiwan vedtager nu meget attraktive rater på havvindmøller, som svarer til de rater, der gælder i Nordsøen. Det betyder, at markedet her vil blive meget attraktivt for de danske virksomheder i vindindustrien,« siger Sune Kjeldsen.
Han siger, at vedvarende energi nu virkelig oplever stor fremgang i Taiwan. I dag er markedet for vindkraft til havs primært koncentreret om Danmark og England, mens andre europæiske lande har store planer.
De amerikanske ambitioner er endnu ukendte, mens Kina også har meldt store planer ud, der dog primært vil vække glæde hos kinesiske vindfabrikanter. Derfor er Taiwan en interessant åbning, lyder det fra Sune Kjeldsen.
»Vi mener, det er vigtigt at fortælle det her hjem. Vestas er allerede aktiv herude, men der er også muligheder for andre virksomheder, der er med i denne industri som underleverandører,« siger Sune Kjeldsen.
Der skal produceres fundamenter, der er et marked for rådgivning og projektering, vindmøllerne skal opsættes, og de skal senere vedligeholdes.

40 virksomheder
»Jeg har kig på 40 virksomheder, der kunne få glæde af det her. Alt fra A2Sea, Cowi, Rambøll, Per Arsleff og andre. De er ikke i gang, men de burde kunne få glæde af det her. De har alle noget at skulle have sagt på offshoreområdet, og det er nu, der er muligheder for dem,« siger Sune Kjeldsen.
Taiwan er en ø med et areal svarende til Jylland og Fyn tilsammen, men med en befolkning på 23 mio. indbyggere er landet dybt afhængig af kul, der udgør over halvdelen af selskabets energiforsyning. Resten dækkes af olie og gas, hvoraf stort set det hele importeres. Kun 5 pct. af Taiwans energi kommer fra vindkraft.
»Danmark bliver fremhævet af de lokale spillere. De kender alle Vestas, og man har set med interesse på den særlige danske ekspertise. Taiwans forskere, politikere og eksperter har allerede været i Danmark,« siger han.
Og Vestas har en fordel. Selskabet er placeret i Taiwan med et lokalt kontor og satser kraftigt på havvindmøller med lanceringen af to vindmøller til havbrug, senest verdens største vindmølle, der kan producere syv megawatt.
»Vi har store ambitioner om at gå ind i offshore, og vi har ambitioner om at gå ind i andre markeder end det i Nordsøen,« siger Peter. W. Kruse, chef for investor relations i Vestas.

Staten betaler kassen
Bureau of Energy (BOE, Taiwans energistyrelse, red.) har udstukket støtteordninger til vindmøller på havet, som er på højde med de danske, tyske og engelske støtteordninger.
Støtteordningerne nærmer sig støtterammen bag den kommende storpark ud for Anholt, der bliver verdens største, og hvor Dong Energy, fordi selskabet var det eneste der bød på projektet, sikrede sig hele 0,14 euro per produceret kilowatt time, som vindmøllerne
producerer. Støtteordningerne i Taiwan er hævet fra 0,101 euro til 0,1337 euro. Og hvor de europæiske ordninger kun dækker vindmølleproduktionen i 9-15 år, så gælder
ordningerne i Taiwan i 20 år. Til sammenligning betaler Tyskland en tarif på 0,15
euro indtil 2015 og derefter 0.13 pr kilowatt time. England tilbyder en tarif på 0,095 euro og seneste projekt i Danmark (Anholt) ligger altså på 0