Skip to content

Taiwansk kapital redder gartneri

Fremtiden var kulsort, da banken i sommer begærede Gartneriet Helios konkurs. Priserne på de fynske orkideer var raslet ned, og økonomien kunne umuligt hænge sammen i gartneriet, der skal bruge op mod to år på at gøre en orkideplante salgsklar.

Men hjælpen dukkede op fra uventet kant. Gartneriejer Jens Juel Larsen tog fat i sin taiwanske samarbejdspartner Sogo Team Co. Ltd., og her var viljen til at skyde penge i den kriseramte danske gartneriproduktion til stede.

»Jeg tog fat i dem for at høre, om de kunne være interesserede i et udvidet samarbejde. Det tog noget tid at få det hele på plads med banken og advokater, men det lykkedes heldigvis,« siger Jens Juel Larsen. Han ejer fortsat bygningerne, mens det nye firma, Sogo Team ApS, tager sig af driften af gartneriet. Her sidder tre taiwanske forretningsfolk i bestyrelsen sammen med Jens Juel Larsen,  der samtidig er ansat som direktør for virksomheden. Konkurser i gartnerierhvervet har ikke været et særsyn, men det er usædvanligt at finde et gartneri, der bliver reddet på målstregen af udenlandsk kapital.

Det var Jens Juel Larsen udmærket klar over, da han præsenterede ideen for sin bankforbindelse, Nordea. »De var ved at falde ned af stolen. De havde slet ikke regnet med, at der ville være en løsning, men de var selvfølgelig mere end glade,« siger Jens Juel Larsen, der føler, at den nye konstruktion er blevet vel modtaget hos bankforbindelsen.

Målet er en produktion på 1,8 mio. mini-orkideer hvert år på gartneriet uden for Odense. Det svarer til en omsætning på 35-40 mio. kr. om året. Samarbejdet med firmaet i Taiwan begyndte for seks år siden. Gartneriet Helios fik sammen med et par andre gartnerier i Europa eneret på at aftage orkideer fra firmaet, der er blandt de førende i verden inden for forædling af de sarte orkideer. Sogo Team udviklede en serie af mini-orkideer, som Helios udviklede videre på, og det har vist sig at være en rentabel forretning. Problemet var de traditionelle store orkideer, der trak tæppet væk under økonomien i Helios. De står nu til at blive udfaset, mens mini-orkideerne får fuld skrue.

Helt nyt gartneri

»Vi tog en usædvanlig beslutning og byggede for tre år siden et helt nyt gartneri på en bar mark til miniorkideerne, « siger Jens Juel Larsen.

Stiklingerne køber han i Taiwan, hvor de har stået i 28 graders varme og lunet sig, inden de bliver fl øjet til Europa. Processen, hvor orkideerne udvikler stængler og blomster, kræver kun 20 graders varme, og det sker i det moderne væksthus uden for Odense. Samtidig betyder det, at Jens Juel Larsen kun skal have orkideerne stående i 16-18 uger, før de er modne til salg.

Firmaet i Taiwan er meget opsat på at skabe en succes i Danmark, der skal bruges som brohoved til det veludviklede europæiske marked. Det er her, at man for alvor kan sælge orkideer, men på længere sigt kan det komme på tale at udvide salg og produktion til andre verdensdele med udgangspunkt i det danske gartneri.

Børsen onsdag, 28. oktober 2009, side: 16